woensdag, november 07, 2012

Bwindi Impenetratable Forest NP

Na alweer een lange rit van een uur of 5à6, komen we aan in een van de dorpjes in de buurt van Bwindi Impenetratable Forest NP. Dé reden om tot hier te komen, zijn de berggorilla's die je hier kan proberen te spotten. In heel de wereld leven er nog zo'n 800, en in Bwindi vind je ongeveer de helft hiervan. De rest zit in Rwanda, en in de Virunga's in Congo. Nadat we gisteren vanuit Lake Bunyonyi hierheen zijn gereden, werden we 's avonds ingelicht over wat onze de volgende dag te wachten zou staan: opstaan om 6u, ontbijten, daarna een half uurtje rijden over een hele slechte weg naar het NP voor een briefing over do's en don'ts door parkwachters, en dan op pad in kleinere groepjes. Wij zullen samen op pad gaan met het Nederlandse koppel, en vinden dat zeker ok: een heel leuk koppel en bovendien zien het er behoorlijke stappers uit, en ook leuk meegenomen: ze hebben een indrukwekkend arsenaal aan fotomateriaal bij, en zullen dus zeker leuke plaatjes kunnen schieten van de gorilla's :-) Verder vormen ook de Canadezen een groepje met hun drieën, en zitten de andere 6 in een Duitstalig groepje.
De volgende morgen wroeten we ons een weg door de modder, krijgen we wat uitleg aan de rand van het woud, en moeten we gek genoeg heel de weg terugrijden om het park via een andere kant binnen te gaan, eigenlijk op 5 minuutjes aan de andere kant van ons hotelletje/campsite. We beginnen pas te stappen rond 9u45, maar rond een uur of 7 zijn er ook al 2 “trackers” vertrokken, een soort verkenners die vooruit worden gestuurd en de gorilla's moeten lokaliseren zodat de gidsen weten waar ze later de toeristen moeten naartoe brengen. Die trackers beginnen op de plaats waar ze de vorige dag de gorilla's het laatst hebben gezien, en proberen dan hun spoor te volgen. Hoelang ze erover doen om de gorilla's te vinden, kan blijkbaar sterk verschillen: de gorilla's maken elke dag een nieuw nest, en soms ligt dat vlakbij, maar soms ook heel wat verder weg. Daarom kan men ook niet op voorhand zeggen hoe lang je zal moeten wandelen om de gorilla's te zien te krijgen (als dat überhaupt al lukt). Eerst wandelen we vrij vlak door de velden, maar al vrij snel moeten serieus stijl omhoog. Gelukkig is onze conditie blijkbaar behoorlijk goed, en kunnen we er een aardig tempo op nahouden. Eens op de top van de eerste heuvel, verandert het landschap plotsklaps: wandelden we eerst nog door terrassen met plantages, dan begint nu opeens het “impenetratable forest”, een zeer dichtbegroeid en vochtig regenwoud. We wandelen tot ongeveer half twaalf in het park, maar omdat we dan op een tweesprong komen en de trackers de gorilla's nog niet hebben kunnen lokaliseren, lassen we een rustpauze in om zeker niet de verkeerde kant op te gaan. Na een uurtje krijgen we het bericht dat de trackers ondertussen toch de gorilla's hebben gevonden (jippie!!!), dus kunnen we verder op weg. Na nog eens een klein halfuurtje (waarbij het jammer genoeg ook flink beginnen regenen is), vertelt de gids ons dat we onze wandelstokken moeten achterlaten om de gorilla's niet af te schrikken. We zijn dus kennelijk vlakbij, spannend!
Nauwelijks enkele tientallen meters verder zien we hem: de brede rug van een silverback (volwassden mannetjesgorilla) die onder een boom zit te schuilen voor de regen, enorm indrukwekkend! We zitten op nauwelijks 3-4 meter van deze kolos, schuin boven hem. En het wordt nog indrukwekkender wanneer hij blijkbaar ietwat geïrriteerd raakt, en een schijnaanval uitvoert op onze groep, wat gepaard gaat met luid gebrul. Gelukkig staan de 2 trackers en onze gids vlakbij en weten ze wat ze moeten doen: zelf ook veel lawaai maken en hard op de grond kloppen met hun machete. Gelukkig werkt het en gaat de gorilla wat verderop zitten. Even later blijkt waarom de silverback zo agressief, of beter gezegd beschermend was: uit de bosjes komt een vrouwtje met een kleintje op haar buik. We hebben het geluk deze 3 en later ook nog 3 andere gorilla'ste mogen volgen gedurende bijna anderhalf uur, echt super!
Een beetje moe maar zeker voldaan keren we naar onze auto terug, maar jammer genoeg krijgen we het laatste kwartier van de tocht nog een gigantisch zware stortbui over ons heen en zijn we echt kletsnat. Het zal nog 2 dagen duren op onze spullen (rugzakken, kleding en schoenen) droog te krijgen, maar het was het zeker waard! 's Avonds op de campsite worden we nog vergast op een soort van Ugandees zang- en dansfeest wat eigenlijk best nog wel leuk was. En toen was het alweer slaapjestijd.
Tot de volgende!



















En onze Nederlandse medereizigers maakten volgend leuk filmpje van deze dag (dikke merci aan Erik en Diane!!!)

11 opmerkingen:

Ilse zei

Zalig mooie foto's van de 'aapjes' :-) Nemen jullie er zo eentje mee? Hier zetten we een rustig weekend in, dat mag ook eens! Beetje zingen met het koor, beetje volleyballen, spelen met Basil en NIET werken, ole! Geniet nog volle bak!!

Anoniem zei

Leuk weer een verslag te krijgen over de belevenissen. Zal wel echt spanndend geweest zijn. Spijtig van het weer maar dat zul je wel vlug vergeten zijn. Jullie zijn wel goed de 12-daagse doorgekomen en zonder ongemakken want daar horen we niets van. Hopelijk hebben jullie nog een leuke tijd hierna. Geniet er maar zo veel mogelijk van. Hier ook alles ok. Nog een dikke knuffel aan alle 2 van O en O.

Anoniem zei

Dag Annemie en Tom.
Prachtig maar spannend zo te lezen. De regen neem je er dan maar bij.Jullie hebben prachtige foto's van de gorilla's!Doe zo voort en hou je gezond! Hier alles ok. De Sint is gearriveerd vandaag in jullie stad.Amuseer je nog.Dikke kus van ma en pa

Anoniem zei

Die apen, dat moet een geweldige ervaring zijn! Zijn benieuwd naar al die foto's. Hopelijk nog wa droog weer om alles te kunnen drogen.
Hier alles ok. De leuke tijd is er weer. Voorbereiding begonnen, allez Laura toch... Nog 4 weken :-)
Lotte moeten we nog gemotiveerd krijgen, moesten jullie een tip weten, mag je t altijd zeggen.

Have fun! X

Wim, Raquel, Elin en Luca zei

Dag Tom & Annemie.
Die gorilla's, dat zal wel onvergetelijk zijn.
Hier is het weekend iets minder onvergetelijk. Donker en nat, en daarmee hebben we het wel gehad.
Geniet nog van jullie laatste week, en tot de volgende.

Groetjes, Wim, Raquel & Elin

Christine zei

Wat een mooie dieren, moet echt indrukwekkend zijn om ze van zo dichtbij te kunnen zien. Hier in Kapellen alles z'n gewone gangetje. Gisteren zijn we (Louise en ik) naar de aankomst van de Sint gaan kijken in Antwerpen. Ze was onder de indruk. Het aftellen naar 6 dec is begonnen... Geniet nog van de komende week en tot gauw! Groetjes, Christine, Koen, Jules en Louise

Isabelle zei

Lijkt toch een hele bijzondere reis, zo weer eens totaal iets anders dan jullie andere reizen he! En ik herinner me nog van een safari de verwondring om zo dicht tegen wilde dieren te zitten. Ne mens voelt zich ineens zo klein! Geniet er nog maar goed van.

Hier intussen wat veranderd :). intussen is het maandag en hebben we al drie dagen met dochter Dide achter de rug. We zijn zo blij dat de zwangerschap en de bevalling achter rug zijn (met bevalling van twee uur mag ik nie klagen maar hel wat een pijn zonder epdurale). Wist nie goe hoe ik zou reageren want zo'n fragiele minimensjes vond ik vooraf toch weer wat lastig. Maar natuur doet zijn werk en ben helemaal weg van die mini Dide. Ik geniet ook super van decziekenhuisperiode, goede zorgen , veel bezoek (gisterenavond als iedereen weg was, leek het wel alsof de openingsreceptie van de nieuwe vleugel van t ziekenhuis in onze kamer was gehouden), belletje vr hulp bij de hand, ... . Maar morgen mogen we naar huis. Mooi want tegen dan wordt het voor ons vier (ook noah) hoog tijd om terug naar een normaal ritme te gaan. Noah lijkt trouwens best lief en blij met zijn zusje, soms wat bruut maar goe bedoeld. Toen hij eerste keer zusje vastnam, keek hij me aan, wees naar buik en vroeg 'zit er nu nog een broertje in? '. Ik heb het hem intussen vergeven:).

Wensen jullie nog een fijne reis, maar vergeef het ons, we kijken al uit naar jullie thuiskost. Dikke kussen

Anoniem zei

En de Beren.......; die zijn van 't weekend verloren op Lokeren. Niet echt verwonderlijk, maar toch wel slechte timing. Lierse en Cercle zijn nl van 't weekend gewonnen en dat maakt dat we er nie echt goe voorstaan..... Zeker met het programma voor de winterstop dat we nog te gaan hebben, zie ik het niet echt positief in..... Niet echt iets om zwaar van in de put te zitten in Oeganda natuurlijk....
Nog een goei verlof! Groeten van ons 4'en!

Anoniem zei

Tom & Annemie,
Eigenlijk lijkt het dus wel een beetje op België: veel regen en wat apen die veel drukte maken, maar hier heet dat dan verkeersagressie. Maar jullie verhaal laat weinig twijfel open: toch zou ik net iets liever bij jullie zitten dan in dit (op dit ogeblik) zonnige Belgische weer. Ik moet me content stellen met een late Vlaamse Indian Summer. Ook leuk, maar toch...

Anoniem zei

...oeps, bovenstaand bericht kwam van koen. Groeten en nog veel plezier (met de regenjassen)

Anoniem zei

Hoi Annemie en Tom. Wij weten niet of je dit berichtje nog kunt lezen. Willen jullie toch nog veel pret toewensen op deze laatste dag en een goeie vlucht terug. Zoals afgesproken komen wij jullie afhalen en laat maar horen als je in de luchthaven bent. Een goede thuisvlucht en geniet nog van de laatse dagen daar. Dikke kus. O en O