zondag, november 03, 2013

Bako NP

Hé allemaal,

Vandaag weer op tijd uit de veren om naar Bako National Park te gaan. Dit park ligt op een uurtje bussen en een kwartiertje boot van Kuching. Je kan er een aantal mooie wandelingen maken door woud, langs kust en door vlaktes, maar waar we ook zeker naar uitkijken is de neusaap of proboscis monkey. Deze aap leeft alleen op Borneo en dit park zou een goeie plek moeten zijn om ze te spotten.
We vertrekken 's morgens al met vijf tesamen uit ons hotelletje. Dat komt mooi uit, want je kan net met z'n vijven in een bootje naar Bako NP. Aangekomen in Bako beslissen we met z'n vijven samen het park te verkennen, hoe meer zielen hoe meer vreugd, nietwaar. Die drie anderen zijn Geert, een Nederlander en Marine en Clementine, twee Françaises. Eerst nemen we de trail naar 'Teluk Paku' een strandje in een baai waar er geregeld neusapen zouden zitten. Na 800 m over wortels door het woud komen we aan op een mooi maar verlaten strandje. Geen aap te zien... Jammer!
Dan keren we op onze stappen terug om aan een langere 'loop' te beginnen, waarbij we af en toe eens een zijweg nemen, oa naar twee heel mooie baaitjes. Het is weeral zweten alom, eigenlijk nog goed dat het wat bewolkt is, want het is echt wel warm. Maar we klagen niet hoor!
Rond drie uur zijn we terug bij het hoofdkwartier van het park, want met onze bootsman hadden we afgesproken dat we om 15.30u terug zouden varen naar waar we de bus weer kunnen nemen. Jammer genoeg hebben we geen neusapen gezien op onze weg... Totdat we weer bij het startpunt kwamen en we er nog een heel aantal konden spotten. Eigenlijk hadden we die trails dus helemaal niet moeten afwandelen... Die apen zaten ons gewoon op te wachten aan het start- en eindpunt. ;) Nee, het was toch wel de moeite: mooie natuur, leuke strandjes, goed gezelschap en toch nog die neusapen kunnen zien en vastleggen op foto. Een zeer geslaagde dag!
Terug aangekomen in Kuching zijn we gaan eten in de Top Spot Food Court, een ongezellige neonverlichte hal bovenop een parkeergebouw. Klinkt niet echt een topper, maar de verschillende eethuisjes die er zitten bieden wel overheerlijke verse vis aan. En dat hebben we ons dan ook maar goed laten smaken.
To be continued...


Enkele van de 'teluks' of baaitjes onderweg in Bako NP


De trails leiden ons langs verschillende paadjes, het ene al wat makkelijker begaanbaar dan het andere

Mud skippers, ofte visjes die graag in de modder rondspringen en zich laten meevoeren met de golven


De langverhoopte en uiteindelijk toch gevonden neusapen

Mangrove aan het einde van onze Bako-trip

4 opmerkingen:

Opa en Oma zei

Zo te zien hebben jullie niet stilgezeten. We hebben nirts gelezen over het slapen maar dat zal naar het verhaal dat we lazen wel goed geweest zijn. Jullie dag was weeral goed gevuld en toch gezien waar je alles voor gedaan hebt. Wij kijken steeds uit naar jullie berichten en zo weten we ook dat met jullie alles ok is. Ook het weer valt precies goed mee. Zolang je maar niet te veel regen hebt is alles leuk. Nog vele fijne reiservaringen voor jullie alle twee en tot de volgende. Knuffel van uit Reet.

Anoniem zei

Hey T&A,
Nog wat belangrijk nieuws; de Beren hebben de eerste periodetitel na een 4-1 overwinning tegen het sterke Herentals..... Daal heeft 3 keer gescoord! Tegenvaller is wel dat Nijs vermoedelijk langdurig gekwetst is.... Bummer!

Geniet nog van jullie reis! Ook nog de groeten van Bellie, Noah en Dide! Ciaokes

ma en pa zei

Hallo A en T,Aan de foto's te zien is Borneo wel een idyllisch eiland.
Goed dat je de neusapen toch nog gezien hebt.En maar genoeg drinken he bij zo'n zweetweer.Hier zakt de temp. onder 10°. Geniet dus maar van het warme weer en al het moois.
Tot de volgende keer.Dikke kus van ma en pa xx

Wim, Raquel, Elin en Luca zei

Dag T&A,
Leuke om jullie berichten terug te lezen. Straks ook aan Elin laten zien - ze zal het leuk vinden! Hier alles ok maar we zijn nog allemaal een beetje moe van een lang weekend in Luxemburg.
Luca en Elin doen het goed alleen vindt ons Elin het "echt niet tof dat ze een lange broek moet aandoen voor naar school te gaan, maar het regent zo veel de laatste dagen dat toch wel praktischer is. Luca knabbelt overal dus het kan zijn dat als jullie terug komen al tandjes te zien zijn.

Dikke knuffels uit Schoten